Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2013 17:28 - Гей права извън време на прайд
Автор: yoanka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 889 Коментари: 0 Гласове:
1



image
Можем ли да говорим по темата и през останалото време?

Ако човек следи световните новинарски агенции на езици, различни от българския, е трудно да не му направи впечатление един факт: че в последно време "гей новините", или както ще ги наричаме за по-изчерпателно "ЛГБТ новините", придобиват популярност както никога досега.

Във Великобритания законът за разрешаване на гей браковете вече мина през Камарата на представителите, беше одобрен от огромно мнозинство и продължи пътя си към Камарата на лордовете. Този успех се дължи на месеци дебати, неотлъчно отразявани от световни и британски медии.

Във Франция ЛГБТ браковете и тяхното обществено обсъждане раздели страната на две и изведе десетки хиляди хора по улиците, за да защитят своята позиция - била тя "за" или "против".

В момента текат обсъжданията на закона за въвеждане на еднополовите бракове във френския парламент (чиято долна камара ги одобри в крайна сметка - виж вдясно, бел.р.).

В Русия, от друга страна, преди няколко седмици държавната Дума одобри на първо четене закон за забраняване на всякаква "гей пропаганда" сред малолетни, в това число всякакви обществени прояви, образователни или други материали и т.н.

В Европа и отвъд гръмнаха новинарските агенции при тази новина, а анализите се трупат. Но не и в България.

Това са само три примера на огромните промени и турбуленции, които са се случили в последно време, и то само в границите на Европа, във връзка с ЛГБТ гражданите. И същевременно в българските новинарски сайтове не видях никъде нито една от тези новини да е не само водеща, но дори и да присъства някъде там, към края на хрониката на деня.

Този европейски "мейнстрийм" на ЛГБТ новините не само че не се споделя в България, той съзнателно се пренебрегва. Освен по време на Прайд, разбира се.

Всяка година от известно време насам, със затоплянето на времето в българското медийно пространство надвисва ЗАПЛАХАТА от поредния гей прайд, организиран в София.

Е, тогава какво чудо настава... Църквата клейми, политиците се дистанцират, от общината мрънкат, националистите призовават към открита агресия, шепа активисти се защитават, социалните мрежи се задръстват от мнения и всеки е прав.

Едно и също всяка година. И това трае в най-добрия случай няколко седмици, защото в България всяко чудо е за три дни. А познайте какво - конструктивен социален диалог не се води за три дни. Конструктивен социален диалог се води целогодишно, с помощта на медии, които отразяват новини от различни сфери с цел обществен диалог и информираност. 

В България темата за ЛГБТ гражданите е зациклила в порочния кръг на ежегодните прайдове. В никакъв случай не твърдя, че прайдът е нещо лошо - напротив, дори и едномесечния бум в публичното пространство, който той предизвиква, е нещо.

Но е крайно време и българското общество, и най-вече българските медии, чиято дългогодишна практика за съжаление е да търсят скандала и само скандала - да разберат, че така година след година със спонтанни избухвания по време на прайд не се прави социален диалог.

ЛГБТ гражданите са неразривна част от обществото, а техните права и проблеми са там, в публичното пространство. Независимо че за тях се заговаря само по веднъж годишно.

*Текстът е публикуван в webcafe.bg на 13 Февруари 2013. Правата над него си остават изцяло мои, разбира се.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yoanka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 36697
Постинги: 13
Коментари: 8
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031